Mijn naam is Jacobien van Vugt! Zingen vind ik heerlijk, in stilte voor me uitstaren ook. Ik lees graag over levenskunst en zingeving. Het fascineert me hoe mensen in elkaar steken, hoe we met elkaar communiceren en welke verhalen er bij ieder van ons leven. Ik ben moeder van twee prachtige dochters en deel lief en leed met mijn man Steven.

Vroeger wilde ik cameravrouw, ballerina en zangeres worden. Alle drie ben ik niet geworden, maar tegenwoordig begrijp ik steeds beter waarom me dat zo leuk leek. Het gaat over het vertellen van échte verhalen in beeld, dans en geluid. Ik ben dan ook nieuwsgierig naar jou en jouw verhaal. Durf je jezelf zonder masker aan mij en de wereld te laten horen en zien?

In 2018 kwam stembevrijding op mijn pad. In deze periode durfde ik bijna niet meer te zingen. Bang voor het oordeel van de ander en bang dat het niet goed genoeg zou zijn. Ik hield letterlijk mijn mond. Het besef dat ik iets niet meer deed waar ik voorheen zoveel vreugde uit kon halen maakte mij verdrietig. Ik voelde dan ook een enorme drive om dit te veranderen. Het was tijd om mijn eigen stem terug te vinden en mijn eigen geluid te laten horen.

Stembevrijding is voor mij een continue beweging van krapte naar ruimte. Ik heb geleerd om beter naar mijn lijf te luisteren en ben me meer bewust van welke ‘stem’ in mij aan het woord is. Door dit bewustzijn laat ik me minder leiden door mijn ego of door verwachtingen van buitenaf. Ik heb geleerd (en leer!) om keuzes te maken waar ik blij van word, die bij mij passen en waar ik voor wil gaan. Dat is spannend en geeft tegelijkertijd energie! Stembevrijding heeft mij ook geleerd om mezelf te uiten, niet alleen de energieke en vrolijke kanten die ik in me heb, maar ook mezelf te uiten wanneer ik verdrietig, angstig of boos ben. Juist door al die kanten van mezelf te mogen laten horen, voel ik stevigheid en vertrouwen. Ik kan het dragen. Het zijn allemaal uitingen die levendigheid geven aan mijn leven.

Ik heb een achtergrond in de communicatiewetenschappen en werkte als projectleider in diverse banen op het snijvlak van zorg, welzijn, kunst & cultuur. In 2019 startte ik met de tweejarige opleiding tot stembevrijder bij het centrum voor stembevrijding in Amsterdam. In 2021 heb ik deze prachtige opleiding afgerond. Sindsdien blijf ik me verdiepen in het vak o.a. door nascholing.

Als coach begeleid ik jou door goed naar je te luisteren, je te spiegelen en vragen te stellen. Ik maak gebruik van lichaamsgerichte oefeningen zodat jij zelf kan voelen wat er in het moment in jouw lijf te voelen is. Van daaruit werken we verder om geluid te geven aan wat er in jou leeft. Met zachtheid, humor én stevigheid daag ik je uit om iedere keer weer een stap te zetten. Dat kan zijn door het maken van klanken, door het zingen van tonen of door het zingen van een (bestaand) lied. Kunnen zingen is bij stembevrijding niet belangrijk: het gaat niet om je zangstem, het gaat om jou!

Weet je van harte welkom!