‘Wat is jouw beste ontdekking?’ vroeg de mol.
‘Dat wie ik ben genoeg is’, zei de jongen.

(Uit: ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ – door Charlie Mackesy)

Stembevrijding is een continue beweging van krapte naar ruimte en gaat over jezelf uiten. Dat is heerlijk, geeft levendigheid, plezier en ontspanning! En niet alleen dat, er ontstaat ook bewustwording. Bewustwording over hoe jij handelt en keuzes maakt. Laat je je leiden door verwachtingen van buitenaf of neem je de ruimte om je eigen kompas te volgen? Daar is geen goed of fout in, maar door bewustwording heb je de mogelijkheid om andere keuzes te maken. Keuzes die passen bij wie jij bent.

Stembevrijding gaat niet over wel of niet kunnen zingen. Het is geen zangles en geen therapie. Het is een vrolijke en soms confronterende manier om te onderzoeken hoe jij je plekje in deze wereld inneemt!

Jouw stem is het gereedschap om naar buiten te brengen hoe je je voelt en waar je blokkades ervaart. Het gaat over het naar buiten brengen van datgene wat er in jou leeft. En om uit te zoeken wat dat is, keer je eerst naar binnen. Wat vertelt jouw lichaam jou? Vervolgens ga je hier stem aan geven. Door je uit te spreken met woorden, door klank te geven, te zuchten of te zingen. Alleen dat kan al heel bevrijdend werken! Voel je plezier of frustratie dan hoeft dat niet weg, maar is dat de ingang naar datgene wat jij op dat moment te vertellen hebt. Je hoeft het niet meer in te houden, maar mag het in contact brengen, ook als dat wat in jou leeft verdrietig, zelfverzekerd of bang is. Je mag in alle eerlijkheid jezelf zijn.

Het is interessant om te ervaren wat er gebeurt wanneer jij je gaat uiten. Er ontstaat namelijk een beweging van binnen naar buiten, maar vervolgens ook eentje van buiten naar binnen. Want is dat wat ik nu zeg, zing of doe niet gek, ongepast, raar, egocentrisch, vals of overdreven? Door met zachtheid en humor deze ‘stemmetjes’ te observeren druk je ze niet weg, maar geef je ze de ruimte. Daarmee open je jezelf voor de levendigheid die van nature door je heen wil stromen! We volgen jouw innerlijke stem én de stemmetjes van buitenaf en komen daardoor steeds dichter bij jouw eigen geluid. Jouw eigen stem die waarachtig is en die laat horen dat jij goed bent zoals je bent.